‘Midnatsbiblioteket’ af Matt Haig
Midnatsbiblioteket af Matt Haig er en historie om livsvalg og alle deres uanede konsekvenser.
Den spændende tanke om ‘Hva’ nu hvis?’ fangede mig, men jeg blev desværre noget skuffet over bogen, der ellers har vundet titlen som Bedste Roman på Goodreads Choise Award 2020.
Handlingen
Hovedpersonen Nora mister på bogens første sider alt hvad der er vigtigt i hendes ellers stille og småsørgelige liv, bl.a. sit job og sin kat. Derefter sluger hun en masse piller. Hun vågner op i Midnatsbiblioteket, et ‘rum’ mellem livet og døden, hvor tiden står stille på 00:00.
I biblioteket møder hun den gamle skolebibliotekar, der var sød mod hende som barn. Hun forklarer Nora, at alle de uendelige rækker af bøger hver især repræsenterer et liv, hun kunne have levet, hvis hun havde foretaget et andet valg på et tidspunkt i sit liv. Efter lidt overtalelse prøver Nora et udvalg af de muligheder og dermed liv, hun har fortrudt, at hun afviste pga. tvivl. Hun rejser bl.a. til Australien med en veninde og bliver gift med ekskæresten.
Læseoplevelsen
Noras ulykker og hendes selvmord fylder ikke mange sider i bogen og er jo selvfølgelig bare midlet til at nå målet: At udfolde de forskellige liv, hun kunne have haft.
Men det gør desværre også, at jeg som læser efterlades underligt uberørt af hendes skæbne. Lidt som når hovedpersonen i begyndelsen af en amerikansk film har en tårevædet skilsmisse, og man samtidig ved, at det er en kærlighedsfilm. Man venter bare på forløsningen.
Forskellen er, at i en amerikansk kærlighedsfilm kender og forventer jeg præmissen, men i Midnatsbiblioteket havde jeg helt andre forventninger. Jeg havde forventet mere vægt.
Konklusionen
Som sagt: Jeg var nysgerrig – både som alm. menneske og som forfatter. For hvordan angriber man et så stort, svært og spændende emne som valg, fravalg og deres konsekvenser? Samtidig bliver der jo skruet godt op for forventningerne, når forsiden af bogen lover, at vi har med en bestseller at gøre…
Midnatsbiblioteket leger med de store filosofiske spørgsmål om livets mening på en lettilgængelig måde. Den er ok underholdende men alt for forudsigelig. Den er også alt for amerikansk – med ‘special effects’ som flyvende bøger og tekst der forsvinder fra Fortrydelsernes bog – for min smag. Derudover får jeg alt for mange gange at vide, hvordan Nora har det. Og det betyder, at jeg ikke selv får lov til at tænke, føle og konkludere som læser.
Bogen er fint tidsfordriv, men for mig var den desværre ikke forfærdelig meget mere end det.
Hvad tager jeg med mig fra bogoplevelsen?
Hele tanken om ‘Hva’ nu hvis?’ inspirerer mig meget som forfatter – og menneske for den sags skyld. Det er altid et godt kneb til at vende en ide/sag på hovedet og se på den med nye, nysgerrige øjne.
Jeg vil skrive mig bag øret, at det er ekstremt vigtigt, at man får lov til at føle noget i det man læser (det jeg skriver). Jeg tror måske, at det, jeg savnede mest i Midnatsbiblioteket, var følelser. Jeg var hverken trist, oplivet, spændt eller specielt nysgerrig. Og så ender det desværre med et skuldertræk.
Jeg lånte ‘Midnatsbiblioteket’ af Matt Haig på biblioteket.
Læs om mig som anmelder her. Og om mig som forfatter, læser og menneske her.